...tilbage til månedsoversigten
JANUAR 2000lørdag 22. januar 2000
TVIS - ESBJERG 21-24

Tvis KFUM tabte taberfinalen i Liga Cuppen til bundholdet Esbjerg. Tvis manglede Michal Rasmussen, Niels Wittus og Henrik Jepsen, mens ynglingespillerne Jesper Ahle og ynglingelandsholsmålmand John Boye var med.

På trænerposten tog anføre John Mikkelsen ansvaret, da Kurt Nielsen er i Kroatien til EM.

Esbjerg tog teten i starten af kampen, og Tvis vågnede først op ved stillingen 10-17. Så blev der også givet gas, og pludselig var man foran 20-19. Dog tog Esbjerg stikket hjem. En skuffende indsats af bønderne.

Reporter til dagens kamp var videomand Jørgen Dahl. HHH


lørdag 15. januar 2000
TVIS KFUM I TABER-FINALEN

Efter det pinlige nederlag til Vrold i indledende runde spillede Tvis B-mellemrunde i Vorbasse. Og det blev en succes med revanche mod Vrold og Kolding, der begge stillede med næsten fuld styrke.

Vores reporter på stedet, videomand Jørgen „JønneBønne” Dahl, kunne fortælle, at et tændt bondehold fik klasket bundholdet og bøllerne godt og grundigt.

Michael Bruun stod et par gode kampe og højrefløjen Kim Sandal profilerede sig som topscorer i Kolding-kampen.

Niels Wittus vred ved stævnet over på foden og må desværre se frem til et par ugers pause. Tvis-holdet tager nu på et par dages træningslejr i Ringsted inden B-finalen i Liga Cuppen, der står den 22. januar i Odense Idrætscenter.

Træner Kurt Nielsen kan ikke være til stede under finalen, da han fungerer som assistenttræner for landsholdet, der i øjeblikket spiller glimrende. EM bliver god underholdning i turneringspausen. HHH


mandag 10. januar 2000
SAMARBEJDE ER UUNDGÅELIGT

I debatten om holdfællesskabet mellem Tvis og Holstebro spiller både rationelle og følelsesmæssige argumenter ind. På den rationelle side kan man opstille økonomiske og sportslige argumenter; Et håb om større sponsorinteresse og mulighed for en større talentmasse.

Dette er saglige argumenter, der kan vinde tilslutning. Men det er ikke givet, at et holdfællesskab vil betyde, at pengene flyder ind i en lind strøm; Et elitesamarbejde kræver mange midler og disse skal findes gennem sponsorer. Er sponsormarkedet mættet eller er vestjyske virksomheder interesseret i at støtte det nye initiativ? Det er et afgørende spørgsmål.

Den bedste (og billigste) måde at opretholde en stærk trup er ved at skabe talenterne selv igennem målrettet ungdomsarbejde. Dette praktiseres i nogen grad i både Holstebro og Tvis. Traditionelt står Tvis KFUM stærkest på herresiden, mens HH90 er bedst på pigesiden. I øjeblikket tager en del drenge turen fra Holstebro til Tvis for at udvikle sig optimalt.

Modsat er bevægelsen fra Tvis til Holstebro ikke så stor på pigesiden. At flytte klub er tit en vanskelig affære og det kan koste kammeratskaber, og man kan føle sig ugleset, da et klubskifte kan opfattes som forræderi. Klubfølelsen og kammeratskabet kan komme i konflikt med de sportslige ambitioner.

Hvis vi ønsker elitehåndbold i Vestjylland må vi fra både Tvis’ og Holstebros side acceptere, at spillere skifter klub for at udvikle sig. Hvis Tvis modtager drengespillere fra HH90, må vi også acceptere og „legalisere”, at piger tager til Holstebro for at spille i ungdomsdivisionen. Dette er første skridt mod et samarbejde, og det er her man skal starte.

Begge klubber må påskønne de unge til at søge deres ambitioner opfyldt. Et ungdomselitesamarbejde betyder ikke nødvendigvis at holdene slås sammen. Man kan aftale (mere eller mindre officielt) at de bedste drengeynglinge (og evt. junior) tager til Tvis, mens de bedste pigeynglinge tager til HH90. En dialog og et samarbejde mellem ungdomseliten i Tvis KFUM og HH90 er første etape mod toppen af dansk håndbold.

Man kan lade Tvis KFUM satse på herrehåndbolden og lade HH90 satse på damesiden, for nu at formulere det lidt skarpt. En sådan aftale kræver åbenhed og samarbejde klubberne imellem, og arvefjendesyndromet må køles ned. Måske var det her, man skulle starte, inden man slår de bedste hold sammen?

Idéen om et holdfællesskab sætter mange følelser igang. De følelsesmæssige argumenter vejer ligeså tungt som de rationelle, der bliver hule uden engagement og opbakning fra græsrødderne, der hjælper Tvis KFUM i stort og småt. Mange tvisborgere føler en stolthed ved klubben, der spiser kirsebær med de store. Vi er stolte af at sige, vi kommer fra Tvis. En flække, der er landskendt på grund af de flotte håndboldresultater.

Vil et holdfællesskab betyde, at dette engagement og denne stolthed forsvinder? Mister vi klubbens sjæl ved et holdfællesskab? Mister vi den lokale opbakning, hvis vi blot opfattes som en Holstebroklub (Tvis/Holstebro Vest), som nogen mener, vi vil komme til?

Dette er de afgørende emotionelle spørgsmål, vi må stille. Uden opbakning fra de frivillige i klubben er holdfællesskabet dødsdømt. Ingen vil yde en optimal indsats, hvis man føler, man har solgt sin sjæl til fanden (kapitalen og Holstebro!).

Et samarbejde med HH90 er uden tvivl givtigt og nødvendigt for elitehåndholden i Tvis, i kommunen (og i hele Vestjylland). Spørgsmålet er hvordan dette samarbejde skal være. Skal vi satse stort og lave et holdfællesskab nu (smede mens jernet er varmt), eller skal vi slå koldt vand i blodet og starte i det små med et ungdomselitesamarbejde? HHH


torsdag 6. januar 2000
KRAV: TO-MÅLS-SEJR

Tvis KFUM spillede i aften sin anden kamp i træningsturneringen Liga Cup 2000. Og resultatet blev noget mere opløftende end tirsdagens nederlag til Vadum: en sejr på 33-26 over sædvanligvis stærke Viborg.

Tvis KFUM indtager nu 2.-pladsen i gruppe A. 1.-pladsen indehaves af Vadum, der med aftenens „walk over”-sejr over Vrold/Skanderborg har maksimumpoint. Følg med i resultater og stillinger her...

Og Vrold/Skanderborg er netop Tvis KFUMs næste og sidste opgave i grundspillet i Liga Cup 2000. Som resultaterne fra 2. runde i Liga Cuppen formede sig, befinder Tvis KFUM sig nu pludselig i en særdeles gunstig situation. En sejr på mindst to mål over Vrold/Skanderborg er ensbetydende med en plads i Liga Cuppens A-slutspil. Selv uafgjort og sågar nederlag kan vise sig at være nok for Tvis KFUM, hvis samtidig kampen mellem Vadum og Viborg flasker sig rigtigt.

Og en to-måls-sejr lyder bestemt som en overkommelig opgave. Vrold/Skanderborg har tabt sine to første Liga Cup-kampe med sammenlagt 12 mål. Samtidig er de sakket håbløst bagud i Herre Håndboldligaen, hvor deres seneste pointhøst ligger helt tilbage i midten af oktober 1999. Senest Tvis KFUM mødte Vrold/Skanderborg, var i premiererunden i Ligaen 25. september 1999. Da vandt Tvis-drengene en sikker 26-22-sejr i Skanderborg.

Men kan Bjerringbro vinde over Tvis KFUM med syv mål, så kan Vrold/Skanderborg vel også... TKH


onsdag 5. januar 2000
VADUM - TVIS 24-23 (14-11)

For kun to uger siden spillede Tvis KFUM Vadum ud af banen i Idrætscenter Vest i 11. spillerunde i Herre Håndboldligaen. Da vandt Tvis KFUM en komfortabel sejr på 29-25.

I aftes skulle de to hold mødes igen i første runde af træningsturneringen Liga Cup 2000. Tvis KFUM indledte turneringen i Brovst hallen med et knebent ét-måls nederlag til Vadum.

På trods af at Tvis KFUM i starten af anden halvleg var bagud med både 18-11 og 22-17, lykkedes det alligevel for Tvis KFUM at give de 250 tilskuere i Brovst hallen en særdeles spændende og seværdig afslutning.

I kampens sidste minutter fik Tvis KFUM endda kæmpet sig foran 23-22, men måtte alligevel se sig slået med et enkelt mål. Søren Pedersen var dagens helt i Vadum, da han blot fem sekunder før tid brød igennem og scorede sejrsmålet.

Lasse Andersen ser ud til endelig at være kommet i gang efter sin skadespause. Han nettede syv gange for Tvis KFUM. TKH

torsdag 13. januar 2000
GRATIS BUSTUR TIL VIBORG

Tvis KFUM arrangerer i samarbejde med De rødhvide Bønder og sponsoren „Marmorhuset” bustur til lokal- og topbraget mod Viborg HK.

Turen er gratis, og tilmeldingen foregår i Tvis Hallen eller hos forretningsfører John Mikkelsen på 97435959.

Vi opfordrer til, at du hjælper bønderne på vejen mod det forjættede land, slutspillet, ved at sætte hjemmeholdet på plads i Viborg Stadionhal. Vi plejer jo at klaske den viborgensiske pengemaskine...

Afgang fra Tvis Hallen: lørdag den 5. februar klokken 13.30 – vel mødt til en eksplosiv eftermiddag... vi gi’r den gas! HHH


torsdag 13. januar 2000
SVAG INDSATS AF TVIS KFUM

Tvis KFUM - Vrold/Skanderborg HK 20-24 (12-12).

I den afgørende kamp i indledende runde af Liga Cuppen lykkedes det for Tvis at overraske selv den største pessimist. Efter en ganske dårlig kamp i stærkeste opstilling måtte bønderne se sig slået af et ordinært Vroldhold.

Forskellen på de to hold var i høj grad målmanden. Vrolds Lars Juhl stod en flot kamp og bønderne brændte fire straffekast, mens bundholdet var mere effektive på straffe og i kontrafasen.

Heldet tilsmilede heller ikke just Tvis KFUM – mange skud på træværket, et forkert annuleret mål og en situation ved stillingen 20-19 hvor Morten Hansen bliver revet ned uden konsekvenser for Vroldspilleren. Panik, og Vrold fik æren af at lave de sidste fem mål.

En dårlig indsats af Tvis KFUM, der savner stabilitet og et vist minimumsniveau – også når det ikke kører optimalt. HHH


søndag 9. januar 2000
EN NY KLUB FØDES

Rygterne og debatten om et holdfællesskab mellem Tvis KFUM og Holstebro Håndbold 90 har i de seneste måneder været så massiv, at man ikke længere kan tale om rygter.

Der skulle allerede være afholdt flere møder mellem klubberne og nedsat et arbejdsudvalg til at arbejde koncentreret med holdfællesskabet.

Projektet er dog ikke længere fremme, end alle muligheder stadig holdes åbne og alle idéer overvejes nøje. Og idéer er der nok af:

FCK-MODELLEN

Den model, der arbejdes med pt. er en overbygningsmodel, som også kendes fra Superligaen i fodbold med B.1903s og K.B.s holdfællesskab i F.C. København.


Det nye holdfællesskab mellem Tvis KFUM og HH90, kommer formentlig til at indeholde to hold. Et damehold, der overtager spillelicensen fra Holstebro Håndbold 90s bedste damehold, og et herrehold, der overtager spillelicensen fra Tvis KFUMs bedste herrehold.

Det betyder at livet i moderklubberne forbliver uberørt hvad alle øvrige hold angår. Ud over stamtruppen, får de to hold i holdfællesskabet hver især mulighed for at supplere sig med spillere hentet fra begge moderklubbers andethold.

Holdfællesskabet skal styres og administreres gennem et repræsentantskab og et udvalg, der er valgt af moderklubbernes organisationer.

DET SVÆRE NAVNEVALG

Et meget vigtigt punkt i udformningen af holdfællesskabet er navngivningen. Begge moderklubbers bagland og lokalsamfund er naturligvis interesseret i, at det nye navn afspejler lige præcis deres tilhørsforhold til holdfællesskabet.

Derfor kommer man næppe uden om et navn, der indeholder både „Tvis” og „Holstebro”. Men det er svært at finde et navn, der kan gøre alle tilpas, samtidig med, at det udstråler den uniformitet og professionalisme udadtil, som er hele grundlaget for fællesskabet.

For eksempel er der i de senere år opstået nye klubber og holdfælleskab med ganske forfærdelige navne. For eksempel „Hf Gelsted/Vestfyn”, „Ikast/Bording FH”, „Team Esbjerg”, „Team Helsinge” og Team-alt-muligt.

I samme bløde, ikke-mundrette og kompromissøgende stil, kan man forestille sig „Hf Tvis/Holstebro” eller „Tvis/Holstebro HK” som i udtalerytme ligger tæt op ad „Vrold/Skanderborg HK” som vi har vænnet os til at sige. Eller hvad med det gyselige „Team Tvis/Holstebro”.

Hvis ikke det skabte en lidt uheldig forkortelse for en af Tvis’ hovedsponsorer, ville „Holstebro/Tvis Håndbold” heller ikke være et dumt bud på et mundret og ophavsbeskrivende navn.

Man kunne også vælge at synliggøre landsdelen i navnet, for at øge antallet af navnealternativer og måske finde et mere holdbart navn på langt sigt. Skrækvisionen er det kolde, hårdtklingende og upersonlige „Team Vestjylland”, gyyys...

Men et navn som „HK Vest” eller „HK Vest - Tvis/Holstebro” lyder i mine ører som et navn med den rette robusthed til at tilfredstille moderklubberne og deres opland, samtidig med at det synes klassisk og tidløst i al sin enkelhed. Ydermere drager det en stærk binding mellem holdnavnet og hjemmebanen Idrætscenter Vest.

FARVER OG SPILLEDRAGT

Efter det nye navn, er valget af klubfarver og designet af den kommende spilledragt af stor vigtighed. Og som i forbindelse med navngivningen ser det ud til, at man også her må ty til et middelmådigt kompromis hvis man vil nå til enighed moderklubberne imellem.

Tvis KFUM med sine hvide trøjer og røde bukser. Og HH90 med deres hvide trøjer og blå bukser. Jeg kan let forestille mig hvor spraglet en kombination af rød, blå og hvid kan blive. Tænk bare på hvor uheldige de har været med at designe spilledragterne i Skjern og Vrold/Skanderborg.


UMBRO. Manipuleret foto af Christina Roslyng, Viborg HK.

REEBOK. Brøndby IFs
alternative spilledragt

Da både Tvis KFUM og HH90 spiller i tøj fra Umbro, kan man forestille sig ovenstående blå/røde kompromis i stil med Viborg HKs hjemmebanetrøje fra Umbro (venstre).

Udkastet til Umbro-trøjen kan suppleres med, for eksempel, mørkeblå bukser. Det originale billede stammer fra www.vhk.dk.

Ovenfor til højre er vist et andet og mere stilrent design fra Reebok, der også kombinerer de blå og røde farver. Designet er Brøndby IFs alternativ til deres velkendte gule og blå spilledragt. Billedet stammer fra www.brondby-if.dk.

Men det er vigtigt at slå fast, at alt dette blot er gætterier om og idéer til hvordan en eventuel kompromisløsning vil se ud.

NY KLUBPROFIL

Man kunne også forestille sig, at holdfællesskabet spillede højt spil fra starten, og helt valgte at se bort fra moderklubbernes traditioner og ønsker. I stedet for at binde sig til to forskellige og til dels modarbejdende traditioner, kunne man starte helt fra bunden med at opbygge holdfællesskabets profil. Og gerne med professionel hjælp fra reklame- og markedsanalysebureauer.

Derved ville holdfællesskabet stå betydeligt stærkere – helt fra starten. Fællesskabet vil blive mere iøjnefaldende på en positiv måde, hvad der vil virke som en magnet på både nye talenter og erfarne spillere fra ind- og udland.

Sponsorerne vil have større sikkerhed for at holdfællesskabet kan levere varen. Det betyder, at man i højere grad kan begynde at søge sponsorer, der bor på den anden side af kommunegrænsen.

Og det er i virkeligheden det, det hele drejer sig om. Niveauet i Ligaen bliver højere år for år. Og for at følge med skal man kunne tiltrække og holde på de bedste spillere. Og det er her Tvis KFUM og HH90 hver især halter bagefter. For at finansiere de dyre spillere, skal sponsorindtægterne forøges kraftigt.

Men hverken tilgang af gode spillere og gode sponsorer nåes til fulde, uden holdfællesskabet får skabt sig en stærk og professionel profil indadtil som udadtil. TKH